Ruslar Vazgeçti! Turizmin Kara Kışı Olabilir

Turizmde geçen yıl yaşanan altın dönemin ardından 2024 yaz dönemine de iddia hedeflerle girilmişti. Döviz kurlarının istikrarsızlığı ve artan masraflar sebebiyle bu hedeflere ulaşılması oldukça zorlaşıyor. Yüksek kar elde etmek isteyen oteller doluluğu artırmak için fiyatlarını düşürmek zorunda kaldı.

DOLULUK ORANLARI YÜZDE 60’LARDA

Genellikle Rus turistlerle çalışan turizm bölgelerindeki otel doluluk oranları ise beklentinin çokça altında kaldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Rusya’dan Türkiye’ye yönelik tatil talebinin düşük seyretmesi nedeniyle Türk otelcilerin fiyatları düşürdüğü ve otel doluluk oranlarının yüzde 60 seviyesinde kaldığını ifade etti.

DÜŞÜK BÜTÇELİ RUSLAR GELDİ

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda özellikle Mayıs ayı içerisinde artan Rus turist oranının yaz sezonuna dair bir veri sunmadığını da ifade etti. Rusların tatil ayı olan Mayıs ayında 300 bin Rus turist Türkiye’ye gelirken 150 bin Rus BAE’yi, 60 bini de Mısır’ı tercih etti. Ancak sektör temsilcilerine göre daha çok düşük bütçeli turistlerden oluşan “mayıs tatilcileri” sezon için gösterge değil. ürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, “Haziran bayram nedeniyle dolu geçti. Ama temmuz düşük başladı. Oteller son dakika satışlarında yüzde 10-15 indirime gittiler. Sadece Ruslar için değil İngiliz ve Almanlar için de indirimler var. Rusya’nın kişi sayısı olarak bu yıl iyi bir performans göstermesi umudumuz ama Almanlar birinci sırayı Ruslardan alacak gibi görünüyor” dedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu ise “Antalya’ya Rusya’dan 2019’da 5,5 milyon turist gelmişti, geçen sene 3,4 milyonda kaldı. Boşluğu dolduramayan bölgeler var” dedi.

“AVRUPA İLE YARIŞAMIYORUZ”

Otel doluluk oranlarının azaldığını anlatan bir diğer isim ise Kemer Tanıtım Vakfı Başkanı Volkan Yorulmaz oldu. Yorulmaz yaz tatil sezonuna girilmesine rağmen otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 60 ile 70 civarında olduğunu kaydetti. Yorulmaz, “Fiyatlar yüksek, enfl asyon yüksek, döviz kurları baskılanıyor. Gelir ve gider farkı kaybı var. Karlılıklarda yüzde 25 kayıp var. Mecburen fiyat yükseltmek zorunda kalınıyor. Böyle olunca Avrupa’daki rakiplerimiz Fransa, İtalya ve Yunanistan’la yarışamıyoruz. Kemer bölgesinde denize sıfır olan büyük tesislerde pek sorun yok gibi… Orta gelir segment hizmet veren otellerde de sıkıntı yok. Ancak hem ucuz hem de lüks segmente sıkıntı yaşanabilir” görüşünü paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir